Gemeente gaat voor reclamebeleid en bushokjes met meerwaarde

Vanmiddag was het feestelijke startsein voor het gebruik van bushokjes met sedumdaken. De plantjes op de daken zijn niet alleen een lust voor het oog, ze zijn ook goed voor de luchtkwaliteit en sluiten goed aan op de ambitie van Gouda om in 2040 CO2-neutraal te zijn. Het gaat in Gouda om alle 75 bushokjes met uitzondering van de bushokjes van R-Net. Het feestelijke moment was gelijk ook de start van de vervanging van alle andere reclameobjecten in Gouda.

Het bedrijf Clear Channel heeft dit jaar de aanbesteding gewonnen voor de buitenreclame in Gouda. Het gaat om abri’s en vrijstaande panelen. De komende periode worden de overige reclameobjecten vervangen door nieuwe objecten. Wethouder Thierry van Vugt (stadsmarketing en welstand) is blij met de nieuwe reclameobjecten: “Deze nieuwe aanbesteding bood ons de kans om de buitenruimte in te richten met nieuwe, ‘state-of-the-art’ voorzieningen. Hierbij is ook gelijk gekozen voor een duurzame oplossing met groene daken of zonnepanelen. En worden vijf bushokjes voorzien van AED’s. De vernieuwing zorgt dat we meer maatwerkinformatie aan inwoners en bezoekers aan de stad kunnen bieden en dat naast een plattegrond, ook de evenementenkalender en de hotspots van Gouda op een aantal digitale borden getoond worden. De nieuwe aanbesteding levert bovendien structureel extra inkomsten op.”

Algemeen Directeur CCN Raymond van Kasterop, wethouder Van Vugt en wethouder Niezen openen het eerste bushokje met sedumdak door een lint door te knippen
Vlnr: Algemeen Directeur CCN Raymond van Kasterop, wethouder Van Vugt en wethouder Niezen
Fotograaf: Astrid den Haan

Na het succes van de groene daken in Utrecht worden nu ook in Gouda abri’s met groene daken geplaatst. “Sedum reduceert fijnstof, bergt regenwater en bestrijdt hitte. In de zomer is een begroeid dak 30 graden koeler dan een zwart dak. Dat maakt sedum zeer aantrekkelijk in stedelijk gebied. Daarnaast vergoot het de biodiversiteit. Bijen en vlinders komen er graag op af. We zijn blij dat we op deze manier de kwaliteit van de leefomgeving vergroten en ons steentje bijdragen aan verduurzaming”, aldus Wierish Debipersad, Commercial Director Clear Channel Nederland. 

De laatste jaren merkt iedereen dat ook Gouda langere, hetere zomers heeft en meer extremere regenbuien. De gemeente vindt daarom groen in de stad belangrijk. Wethouder Hilde Niezen (verkeer en duurzaamheid) “Groen in de stad is belangrijk. Het maakt de woonomgeving aantrekkelijk en leefbaarder. We zijn daarom heel blij met deze nieuwe bushokjes. De groene daken dragen bij aan onze ambitie om Gouda toekomstbestendig te maken. Samen met inwoners en ondernemers zet de gemeente stappen om in 2040 CO2-neutraal te zijn. We hopen dat deze zichtbare groene daken een inspiratie zijn voor onze inwoners om ook hun dak te vergroenen.”

25 juni 2020