Expositie: Blik op een waardig einde – de eenzame uitvaart

Soms overlijden er in Gouda mensen die kind noch kraai hebben. Mensen die voor de eenzaamheid gekozen hebben, of die door het lot alleen zijn komen te staan. Dan staan er bij het graf slechts de dragers van de uitvaartverzorger.

Maar ook wie eenzaam is, heeft recht op een waardige uitvaart. Daarom kent Gouda sinds 2018 zogenaamde ‘Dichters van Dienst’: dichters die een gedicht schrijven en voordragen bij een eenzame uitvaart. Fotografe Esther Lammers raakte gegrepen door de eenzame uitvaarten en maakte een fotoserie van een eenzame uitvaart in Gouda. Haar foto’s zijn samen met de gedichten van de Goudse Dichters van Dienst van 2 tot en met 31 januari te zien in de expositieruimte van het Huis van de Stad.

Een aantal maal per jaar wordt de gemeente benaderd om een uitvaart te verzorgen en bekostigen voor zogenaamde ‘minvermogenden’, mensen die zelf geen geld voor een uitvaart hadden en ook hun familie of vrienden niet, of voor mensen die zelfs geen vrienden en familie hebben en op die manier eenzaam worden begraven. Dan is alleen de uitvaartverzorger aanwezig. Sinds vorig jaar geeft de gemeente Gouda op initiatief van wethouder Rogier Tetteroo meer cachet aan een eenzame uitvaart in samenwerking met Monuta. 

Op 6 januari om 12.30 uur opent wethouder Tetteroo de tentoonstelling. De opening is vrij toegankelijk. De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door gemeente Gouda en Monuta.

kist met bloemen
Foto: Esther Lammers Fotografie

31 december 2019