Erepenning voor redders van drenkeling

Op maandag 10 september reikte burgemeester Milo Schoenmaker de erepenning van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uit aan de heren G.H.G.M. Van Berkel en J.F. Verheij. Zij kregen de erepenning als dank voor hun heldhaftige optreden op 26 april jl. toen zij een vrouw van de verdrinkingsdood redden.

Gouwenaar Godfried van Berkel liet op 26 april zijn hond uit langs de Turfsingel toen hij een vreemd geluid hoorde en iemand in het water zag spartelen. Hij handelde direct, belde meteen 112 en sprong vervolgens in het water om het slachtoffer te redden. Omdat de kade te hoog is, lukte het hem niet om de drenkeling zonder hulp op de kant te krijgen. Gelukkig was Frits Verheij, eveneens afkomstig uit Gouda, in de buurt en hij hielp meteen. Samen met de inmiddels gearriveerde politie hebben ze het slachtoffer uit het water gered.

Het slachtoffer lijdt aan de ziekte van Huntington en had niet zelf uit het water kunnen komen. Zonder het heldhaftige optreden van de heer Van Berkel en de hulp van de heer Verheij was ze zeker verdronken.
 
Burgemeester Schoenmaker: “In Gouda is veel water en soms gebeurt het dat mensen onbedoeld in het water belanden. Vaak lukt het om op eigen kracht uit het water te komen, maar als dat niet lukt, dan is het echt een kwestie van leven of dood dat iemand het opmerkt en meteen handelt. Zoals de heren Van Berkel en Verheij  hebben gedaan. Zij handelden direct en hebben erger voorkomen.”

De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen

In Nederland verdrinken ongeveer 220 mensen per jaar. Gelukkig worden er ook veel drenkelingen gered door snel optreden van omstanders en door het slachtoffer te reanimeren. De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen wil zo veel mogelijk verdrinkingsdoden voorkomen. Dat doen ze door voorlichting te geven over redden en reanimeren van drenkelingen. Daarnaast bekronen zij de helden die een drenkeling gered hebben.

(10 september 2018)