Een warm huis en lage energiekosten

Hete periodes en flinke regenbuien. Het klimaat verandert. Daarom wil de gemeente in 2040 aardgasvrij en CO2-neutraal zijn. Een 30-tal gebouwen van de gemeente krijgt HR++ glas, geïsoleerde muren of bijvoorbeeld zonnepanelen. Maar dat is niet genoeg, we moeten vooral met elkaar verduurzamen. Volgens een schatting kan er in Gouda nog 25% energie bespaard worden.

Het Groenhovenbad kreeg al eerder zonnepanelen op het dak en zonnecollectoren. Die kunnen het water zelfs in de winter verwarmen: voor wel 100.000 warme douchebeurten! Ook andere gebouwen heeft de  gemeente al aangepakt, zoals de brandweerkazerne en de bibliotheek bij het winkelcentrum Noord. Bij het ene gebouw is isolatie aangebracht en bij het andere gebouw HR++ glas, isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. 

Maar alleen lukt het de gemeente niet om CO2 te besparen! Inwoners van Gouda worden gestimuleerd om ook hun huis te isoleren en energie te besparen. Dat kan al heel eenvoudig met isolatiefolie achter de verwarming, het aanbrengen van tochtstrips of gewone gloeilampen vervangen door LED lampen.

Gouda in tv-programma

Aaanstaande zondag 18 oktober om 16.00 uur start er een nieuw seizoen van Green Make Over op SBS6. In dit programma laat het team van Green Make Over zien wat je aan je huis kunt doen om het te verduurzamen. Gouda vormt het decor voor twee afleveringen. Zo wordt er een Gouds gezin door experts geholpen om hun kinderkamers energiezuinig, warm, tochtvrij en milieuvriendelijk in te richten. 

Uw huis verduurzamen

Er zijn al heel wat bewoners en ondernemers die hun huis geïsoleerd hebben en daarmee energie bespaard hebben. Zij zijn zeer tevreden met het comfort en de maandelijkse lage energiekosten. Wilt u ook uw huis verduurzamen? Kijk dan op www.maakgoudaduurzaam.nl voor de mogelijkheden en kom in actie! Hier vindt u ook uitleg over subsidies en kortingsacties.

Gouda… op weg naar aardgasvrij

15 oktober 2020