Nationale Dodenherdenking zaterdag 4 mei

Op zaterdag 4 mei is de Nationale Dodenherdenking. Ook in Gouda herdenken wij de Nederlandse slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen of vermoord. Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op de Markt kan er meegelopen worden in drie stille tochten.

Stille tochten

Burgemeester Mirjam Salet nodigt alle inwoners van Gouda uit om mee te lopen in een van de drie stille tochten. De routes zijn als volgt:

  1. Vanaf de oude begraafplaats aan de Vorstmanstraat vertrekt de stille tocht om 18.55 uur. De route is: Vorstmanstraat, Kerkhoflaan, Buurtje, Nieuwe Veerstal, Oosthaven, Lange Noodgodstraat, Spieringstraat, Jeruzalemstraat, bij het Joodse Poortje in het Raoul Wallenbergplantsoen worden bloemen gelegd, Lange en Korte Tiendeweg, Markt.
  2. Vanaf de begraafplaats IJsselhof aan de Goejanverwelledijk vertrekt de stille tocht om 19.00 uur. De route is: Goejanverwelledijk, IJssellaan, Karnemelksloot, Lange Tiendeweg, Korte Tiendeweg, Markt.
  3. Vanaf de R.K. begraafplaats aan de Graaf Florisweg vertrekt de stille tocht om 19.00 uur. De route is: Graaf Florisweg, Albert Plesmanplein, Burgemeester Jamessingel, bij het Huis van de Stad wordt een bloemstuk gelegd bij het herdenkingsmonument van T. Pille, Burgemeester Jamessingel, Spoorstraat, Kleiwegplein, Kleiweg, Hoogstraat, Markt. 

Op dit kaartje staan de drie routes afgebeeld. Iedereen kan zich bij een stille tocht aansluiten. Rond 19.50 uur komen de drie stille tochten bij de Markt aan en start de herdenkingsceremonie.

Herdenkingsplechtigheid op de Markt

Programma

18.00 uur - Vlag halfstok
19.45 uur - Stille tochten arriveren op de Markt
19.50 uur - Start herdenkingsceremonie
-   Welkom door de heer Van Eijk van de Stichting 4 en 5 Mei Gouda
-   Muziek is van samengesteld orkest, bestaande uit leden van Gouda’s Harmonie De Pionier, het Gouds symphonie orkest en leerlingen van Cultuurhuis Garenspinnerij, onder leiding van Maaike Gerlsma
-   Aankondiging 2 minuten stilte door de heer J.P. Smeman, trompettist.
20.00 uur - twee minuten stilte
-    Het Wilhelmus 
-    Voordragen van het gedicht ‘Tot de Doden’ van Ed Hoornik door Benjamin Karman, leerling van het Coornhert Gymnasium
-    Korte uiteenzetting over de betekenis van het herdenken van slachtoffers door de heer Van Ingen, voorzitter van de Stichting 4 en 5 Mei Gouda
-    Kranslegging
-    Defilé. Iedereen die dat wil, kan een bloem of bloemstuk leggen
-    Koffie in de burgerhal

Vlag halfstok dodenherdenking

Veteranen

Het stichtingsbestuur nodigt alle veteranen in Gouda uit om deel te nemen aan de stille tocht vanaf de R.K. Begraafplaats aan de Graaf Florisweg. Zij worden verzocht vooraf contact op te nemen met de heer Richard Marchand via tel. 06-51717955.

Parkeren mindervaliden op de Markt 

Bent u slecht ter been en komt u met de auto? Dan is er 4 mei beperkte parkeermogelijkheid op de Markt. Parkeren kan alleen als u zich van tevoren aanmeldt met vermelding van het kentekennummer van uw auto bij Arie Anker via arie.anker@gouda.nl of tel. 06-43385104.  

Overige bijeenkomsten 

Stichting Tsedaka organiseert om 18.15 uur een herdenkingsbijeenkomst in de voormalige synagoge, nu de kerk van de Vrije Evangelische Gemeente, aan de Turfmarkt 23.

Stichting Gouds Metaheerhuis organiseert om 19.10 uur een korte plechtigheid bij het Metaheerhuis (achter gebouw De Haven, Oosthaven 31). Na de plechtigheid in het Metaheerhuis is er gelegenheid deel te nemen aan de stille tocht, die dan richting de Markt gaat. Bij het Joodse Poortje, aan de Jeruzalemstraat wordt een bloemstuk gelegd dat is betaald uit een legaat van wijlen mevrouw Meijer-Teixeira de Mattos, de laatste directrice van het vroegere Joodse bejaardentehuis in Gouda.

In Kleintheater Zwaan aan het Zwaansgat 15 (nabij de Peperstraat en het Raam) zal om 21.00 uur een eenakter worden gespeeld over het thema: 'Wanneer ben je FOUT en wanneer niet?' Het theater beschikt over 25 plaatsen zodat reservering gewenst is via de e-mail: peterjan.eckstein@gmail.com of tel: 06-51248711. 

(01-05-2019)