Dodenherdenking in Gouda

Op vrijdag 4 mei worden ook in Gouda de Nederlandse slachtoffers - burgers en militairen - herdacht die in het Koninkrijk of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Burgemeester Schoenmaker nodigt daarom alle inwoners van Gouda uit, jong en oud, om voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op de Markt, mee te lopen in een van de drie stille tochten. 

Stille tochten en bloemleggingen

Stille tocht vanaf de oude begraafplaats aan de Vorstmanstraat

De Stille tocht start om 18.55 uur met het leggen van een bloemstuk op de graven van W. v. Maastrigt, B. Lens en A. de Rijke. De route is: Vorstmanstraat, Kerkhoflaan, Buurtje, Nieuwe Veerstal, Oosthaven, Molenwerf, Jeruzalemstraat. Onderweg wordt bij het Joodse Poortje in het Raoul Wallenbergplantsoen een bloemstuk gelegd uit naam van Mevrouw S.R. Meijer - Teixeira de Mattos, de directrice van het vroegere Joodse bejaardentehuis in Gouda.

Stille tocht vanaf de begraafplaats IJsselhof aan de Goejanverwelledijk

De stille tocht start om 19.10 uur met het leggen van een bloemstuk op de graven van F.J.A. van Eijk en G. Zuidam. De route is: Goejanverwelledijk, IJssellaan, Karnemelksloot, Lange Tiendeweg, Korte Tiendeweg, Markt.

Stille tocht vanaf de R.K. begraafplaats aan de Graaf Florisweg

De stille tocht start om 19.00 uur met het leggen van een bloemstuk op de graven van A. de Korte en J. Snoeij. De route is: Graaf Florisweg, Albert Plesmanplein, Burgemeester Jamessingel, Spoorstraat, Kleiwegplein, Kleiweg, Hoogstraat, Markt. Onderweg wordt bij het Huis van de Stad een bloemstuk gelegd bij het herdenkingsmonument van T. Pille. 

Herdenkingsplechtigheid op de Markt

De stille tochten komen om 19.50 uur aan op de Markt. Even voor acht uur zal de trompettist  J.P. Smeman het signaal geven voor de twee minuten stilte. Na de stilte zingen we gezamenlijk het Wilhelmus, draagt Janika Uittenbogaard, leerlinge van de Goudse Waarden, het gedicht, “Ben Ali Libi” van Willem Wilmink voor en geeft de voorzitter van de Stichting 4 en 5 Mei Gouda een korte uiteenzetting over de betekenis van het herdenken van slachtoffers.

Vervolgens zullen er drie kransen worden gelegd; een namens de Goudse bevolking, een uit respect voor de leden van het Voormalig Verzet en een namens alle veteranen. Aanwezige kinderen leggen een bloem bij het Herdenkingsmonument.

Aansluitend opent de burgemeester het defilé waarbij iedereen die dat wil, een bloem of bloemstuk kan leggen. De herdenkingsplechtigheid wordt muzikaal ondersteund door een samengestelde orkest, bestaande uit leden van Gouda’s Harmonie De Pionier en leerlingen van Cultuurhuis Garenspinnerij, onder leiding van Maaike Gerlsma.

Veteranen
Goudse veteranen zijn persoonlijk uitgenodigd om mee te lopen in de stille tocht vanaf de R.K. Begraafplaats aan de Graaf Florisweg. 

Parkeren mindervaliden op de Markt
Bent u slecht ter been en komt u met de auto? Dan is er beperkte parkeermogelijkheid op de Markt. Parkeren kan alleen als u zich van tevoren aanmeldt met vermelding van het kentekennummer van uw auto bij Arie Anker via arie.anker@gouda.nl of tel. 06-43385104.          

Bijeenkomsten voorafgaand aan de herdenking op de Markt
De Stichting Tsedaka organiseert in de voormalige synagoge aan de Turfmarkt 23 een herdenkingsbijeenkomst voor de Joodse Gouwenaars die in de Tweede Wereldoorlog vermoord zijn. De bijeenkomst vindt plaats op 4 mei. Aanvang: 18.25 uur.

Stichting Gouds Metaheerhuis houdt een korte plechtigheid bij het Metaheerhuis (achter gebouw De Haven, Oosthaven 31). Er worden twee maal twaalf namen gelezen van in de oorlog vermoorde Joden, gevolgd door het zeggen van kaddisj, de heiliging van Gods Naam. Aanvang: 19.10 uur.

De Goudse Raad van Kerken organiseert in de Joostkapel, Lage Gouwe 134 een bezinningsmoment voor alle gezindten “Gedenken als daad van verzet”. Ds. Tanno Verboom van De Oostpoort mediteert over “Verzet je gedachten!” Duo Passionate verzorgt de muzikale omlijsting en begeleidt de samenzang. Aanvang: 19.00 uur. Na afloop wordt aangesloten bij de herdenking op de Markt.

Uw vlag halfstok
Uit respect voor alle slachtoffers kunt u op 4 mei vanaf 18.00 uur tot zonsondergang (21.11 uur) de Nederlandse vlag halfstok hangen.

Overige activiteiten op 4 en 5 mei: theater na de Dam
In Kleintheater Zwaan aan het Zwaansgat 15 (nabij de Peperstraat en het Raam) in Gouda zal op 4 mei 2018 om 21.00 uur en op 5 mei 2018 om 14.00 uur, 16.00 uur en om 20.00 uur een eenakter worden gespeeld over het thema: “Wanneer ben je FOUT en wanneer niet''.