Lokale maatregelen Goudse ondernemers

1,5-meterregel

De komende tijd vinden er verdere versoepelingen plaats in de regels rondom het coronavirus. Gemeente Gouda wil ondernemers, organisaties en instellingen die specifieke vragen hebben over de 1,5-meterregel helpen.

De verantwoordelijkheid voor de waarborging van de 1,5-meterafstandsregel ligt bij de bedrijven en instanties zelf. Eerste aanspreekpunt voor vragen zijn de koepelorganisaties. Mochten er nog specifieke vragen onbeantwoord blijven, biedt de gemeente Gouda de mogelijkheid om mee te denken over praktische problemen rondom de 1,5-meterregel.

Vragen

Concrete vragen over de toepassing van de 1,5 meter kunnen worden gesteld via e-mail: gemeente@gouda.nl onder vermelding van: 1,5 meter, de vraag en contactgegevens. U kunt ook bellen naar het algemene nummer van de gemeente: 14 0182.
 

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

Loopt u als zelfstandig ondernemer door het coronavirus opdrachten mis? Of gaan evenementen of projecten niet door? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een tijdelijke voorziening voor levensonderhoud en/of een lening voor bedrijfskapitaal van de gemeente. De uitkering is een aanvulling van het inkomen tot bijstandsniveau. Lees meer informatie over deze noodmaatregel of vraag deze noodmaatregel aan via onderstaande knop.

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

Betalingsuitstel lokale belastingaanslag

Naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus zijn er door het kabinet toezeggingen gedaan over uitstel van het betalen van rijksbelastingen door ondernemers. Ook lokale overheden is gevraagd coulant te zijn bij het innen van de belastingen. Inmiddels heeft een grote groep ondernemers een belastingaanslag van de BSGR ontvangen. Besloten is om hen uitstel van betaling te verlenen tot 31 augustus 2020. Wilt u als ondernemer in aanmerking komen voor uitstel van betaling? Bekijk dan de website van de BSRG.

Belastinguitstel logiesaanbieders

Deze week ontvangen ondernemers uit Gouda met een hotel, pension, bed&breakfast, vakantiewoningen of camping van de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland een aanslag voor de toeristenbelasting 2019. Omdat ook de accommodatiesector hard getroffen is door de verspreiding van het coronavirus komt de gemeente deze ondernemers tegemoet.

Hoewel de ondernemers in kwestie in deze periode de aanslag wel gewoon ontvangen, is er met de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR) afgesproken dat de toeristenbelasting voor 31 augustus niet wordt ingevorderd. Ondernemers dienen hiervoor wel uitstel aan te vragen bij de BGSR. Ook doet de gemeente de toezegging aan logiesaanbieders ze op een later moment volledig te compenseren voor deze aanslag. Hoe de compensatie er precies uitziet, is nog niet bekend. Hierover gaat de gemeente binnenkort in overleg met de BSGR en de gemeenteraad. Voor 31 augustus geeft de gemeente hierover meer duidelijkheid.

Precarioheffing terrassen

De aanslagen van 2019 en 2020 worden voorlopig opgeschort. Het college onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor de compensatie hiervan.