Speciale Goudse regelingen

Het coronavirus heeft gevolgen op allerlei terreinen. Lees hier meer informatie over onder andere de gevolgen in Gouda voor huwelijken, de warenmarkt en afvalinzameling.

Handhaving groepsvorming en 1,5 meter?

In Gouda is per 26 maart de 3e Noordverordening COVID-19 in werking gesteld. Deze noodverordening betekent onder andere dat het verboden is om met meer dan 2 personen een groep te vormen met minder dan 1,5 meter afstand tot elkaar. Dit geldt niet voor kinderen tot de leeftijd van 12 jaar. We merken in Gouda dat de meeste mensen vrijwillig en massaal de maatregelen toepassen. Daarom heeft de gemeente Gouda er niet voor gekozen om openbare voorzieningen zoals parken of speelveldjes bij voorbaat al te sluiten.

Mocht echter toch blijken dat mensen zich niet aan de voorschriften houden, dan is het uitgangspunt van de gemeente Gouda altijd eerst een goed gesprek. Wij spreken mensen daarom eerst aan op hun gedrag. Mocht dit niet tot verandering van gedrag leiden dan kunnen er boetes worden uitgedeeld of kan er tot sluiting besloten worden.

Afvalinzameling door Cyclus

Cyclus voert de werkzaamheden uit zoals u dat gewend bent. Het bedrijf werkt volgens de richtlijnen van het RIVM en houdt de normale openingstijden aan. Cyclus heeft de volgende maatregelen genomen: 

  • Een strenger maximaal aantal voertuigen per keer op het terrein van het afvalbrengstation;
  • Medewerkers houden een afstand van 1,5 meter aan tussen zichzelf en de klant.

Wat u kunt doen: houd u zich aan het ophaalschema van de digitale afvalkalender en zet het vuil niet eerder buiten dan de afvalkalender aangeeft. Cyclus adviseert alleen afval te brengen naar het afvalbrengstation als dat niet kan wachten, bijv. vanwege ruimtegebrek of stank. Zo blijft de wachttijd beperkt. 

De klantenservice van Cyclus is bereikbaar via het contactformulier op hun website, het mailadres info@cyclusnv.nl of telefonisch van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 – 17.00 uur via tel. 0182 – 547 500.

Huwelijken

Het is toegestaan om huwelijksvoltrekkingen te laten plaatsvinden mits daarbij niet meer dan dertig personen aanwezig zijn en de veiligheidsvoorschriften in acht worden genomen. Er mag op niet-horeca locatie worden getrouwd zoals het Oude Stadhuys en de Agnietenkapel. Geplande huwelijken die door de maatregelen niet door kunnen gaan, kunnen bij uitzondering doorgang vinden in het Huis van de Stad. Hiervoor geldt het reguliere tarief. Net als reeds geplande huwelijken en gratis huwelijken in het Huis van de Stad vinden deze plaats met maximaal 10 personen.

Warenmarkt

Het kabinet heeft op 6 mei een versoepeling aangekondigd waarbij het uitgangspunt van blijf thuis is veranderd naar vermijd drukte. De gemeente monitort wekelijks de drukte op de markt en de laatste tijd is met name de warenmarkt op zaterdag op sommige momenten erg druk. Naast het feit dat de kramen verder uit elkaar zijn gezet en er bij de kramen de 1,5 meterregel wordt toegepast, is er sinds zaterdag 9 mei ook een verplichte looprichting op de warenmarkt ingesteld. Deze looprichting staat met borden en pijlen aangegeven en hier zal ook op worden toegezien. Wilt u als u de warenmarkt bezoekt aan uw gezondheid en die van een ander denken? Belangrijkste regel is: voorkom contact, houd voldoende afstand (1,5 meter), betaal met pin en blijf niet langer dan noodzakelijk op de markt of in de binnenstad.  

Vrije tijd en toerisme

Op de website Welkom in Gouda vindt u meer informatie over Gouda in tijden van het coronavirus. U vindt er onder andere een overzicht van de producten en diensten die lokale ondernemers hebben opgezet.