Het verhaal van Ronald

Ronald de Pagter wilde Gouda eens lekker verwennen met zijn heerlijke Indonesische gerechten. Daarom vertrok hij in februari 2020 vanuit Bleiswijk naar winkelcentrum Bloemendaal. Want “zo kan een nog grotere bevolkingsgroep genieten van de gerechten”. Zijn toko maakt 95% van de gerechten vers en zelf. Maar ja, toen greep corona om zich heen.

Ronald

“Ik verhuisde naar Gouda en zag in het winkelcentrum een leegstaand pand met horecabestemming. Na anderhalve maand verbouwen kon ik open.” Wat Ronald bij de opening niet wist, is dat het van korte duur was. Zo rond eind januari, februari was Indo-Toko tweeënhalve week open. En daarna moest de winkel dicht. “Ik hoorde het op zondagavond. De sluiting lag voornamelijk aan de onduidelijkheid vanuit de regering. Dan mochten afhaalrestaurants weer open en dan weer niet of alleen de Chinees en Griek… Maar Indo’s? Uiteindelijk gingen we na drie dagen op donderdag weer echt open om af te halen".

Vliegende beginstart

Indo-Toko kende een vliegende start tijdens de eerste weken. Vaak was Ronald uitverkocht in die korte periode. Heel mooi maar door corona spatte de droom uiteen – zo leek het. Want door thuis te bezorgen hield hij het hoofd boven water. Hij kreeg naamsbekendheid en voor een kok ook heel fijn: hij hoefde geen eten weg te doen. “Je gaat erop afstemmen.”

‘Snel, snel, snel’- winkelen

“Tussen de eerste en nu de tweede golf kwam het weer op gang. Mensen kenden ons nu en weten dat het lekker is. De aanloop is groter, wat ook door het mondkapje komt. Mensen zijn minder bang. Maar echt gezellig wil het nog niet worden”, vertelt Ronald. Hij ziet dat mensen niet echt winkelen maar halen wat ze nodig hebben en zo snel mogelijk weer weggaan uit het winkelcentrum. “Met een beetje geluk zien ze ons en lopen ze binnen voor een lekkere maaltijd of snack.”

Goed inspelen op de situatie

Thuisbezorgen doet hij niet meer. Het heeft veel gebracht aan naamsbekendheid maar de marges zijn laag. Wel kunnen mensen online bestellen en dan afhalen. Ronald heeft zich goed weten aan te passen. De hoeveelheid eten is aangepast, hij heeft ingespeeld op de situatie.

Hij is alleen nog steeds benieuwd naar wat een ‘normale inloop’ van winkelend publiek hem oplevert. “Corona is hopelijk snel onder controle, het is niet wat het moet zijn. Het restaurantdeel weer open, oudere generaties die even iets komen smullen – daar kijk ik naar uit; gezellig.”

Ronald, toko eigenaar