60e editie Gouda bij Kaarslicht

Vrijdag 11 december vieren we in Gouda de 60e editie van Gouda bij Kaarslicht. Overdag en 's avonds zijn er vele activiteiten en ’s avonds is het Stadhuis en de Markt, het toneel van een sprookjesachtig tafereel.

Al het elektrische licht op en rond de Markt gaat uit en de Markt schemert in kaarslicht. Dat is het begin van de traditionele ceremonie van het ontsteken van de lichtjes in de kerstboom.

Het ontsteken van de lichtjes in de kerstboom is het belangrijkste moment van Gouda bij Kaarslicht. Voorafgaand leest de burgemeester het kerstverhaal voor en er is veel muziek. Traditiegetrouw krijgt de burgemeester van de Noorse zusterstad Kongsberg de eer om de lichtjes in de kerstboom te ontsteken. Het zingen van kerstliederen, samen met alle duizenden aanwezigen op de Markt, vormt de indrukwekkende afronding.

Traditie

Deze bijzondere traditie vond haar oorsprong in 1956. In dat jaar schonk de Noorse gemeente Kongsberg voor het eerst een kerstboom aan Gouda. Sindsdien krijgt Gouda jaarlijks een kerstboom van de zusterstad en ontsteken we de lichtjes in de boom in een mooie ceremonie terwijl het Middeleeuwse Stadhuis en alle gebouwen aan de Markt met een paar duizend kaarsen zijn verlicht.

Kijk voor meer informatie op officiële website van Gouda bij Kaarslicht.