100-jarige Toonkunst Gouda ontvangt Koninklijke erepenning

Op zaterdag 2 juni ontvangt Toonkunst Gouda, tijdens haar jubileumconcert in de Goudse Schouwburg, de Koninklijke erepenning uit handen van burgemeester Milo Schoenmaker.

Toonkunst Gouda viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Sinds 1918 levert het koor een indrukwekkende bijdrage aan Gouda Cultuurstad. Zij heeft in de afgelopen 100 jaren tal van beroemde en minder beroemde koorwerken uitgevoerd. Naast de klassieke oratoria zingt het koor ook graag operarepertoire en moderne muziek. Ook toont het koor veel durf met verrassende uitvoeringen zoals een geënsceneerde versie van de Matthäus Passion en een operaprogramma mèt acteerwerk dat samen met Tania Kross is uitgevoerd.

Toonkunst Gouda is een groot koor met ongeveer 100 leden. Met hoogwaardige optredens met nationaal en internationaal bekende solisten trekt Toonkunst Gouda een breed publiek uit Gouda en de wijde regio naar de Goudse podia. Het koor treedt ook op voor bewoners van verzorgingshuizen en bij Goudse evenementen. Daarmee is het koor van groot belang voor de Goudse samenleving. Burgemeester Schoenmaker: “Bijzonder trots ben ik op de Matthäus-traditie die Toonkunst in Gouda heeft gevestigd. Mijn vrouw en ik zijn trouwe bezoekers”.

Koninklijke Erepenning

Een Koninklijke Erepenning wordt verleend ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van een vereniging of instelling. Alleen de Koning kan de erepenning toekennen, die strikt op naam van de ontvangende instantie is. De vereniging mag vanaf het moment van uitreiking de onderscheiding in woord en/of beeld op briefpapier of gedrukte stukken vermelden.