Sportpenning

De gemeentelijke sportpenning wordt uitgereikt aan individuele sporters of teams die een bijzondere sportprestatie hebben geleverd. De sportpenning is een draagbare penning in de vorm van een medaille, die de gemeente Gouda sinds 2007 uitreikt. Op de voorzijde is in een speciaal ontwerp het wapen van Gouda afgebeeld. Hierbij zijn de sterren van het wapen van Gouda ‘in beweging’ afgebeeld. Op de achterzijde van de medaille staat het jaartal waarin de prestatie is geleverd gegraveerd. De penning is uitgevoerd in zilver.

SportpenningCriteria

De sportpenning wordt uitgereikt aan individuele sporters of teams als ze aan de volgende criteria voldoen:

  • woonachtig in Gouda of meer dan tien jaar in Gouda woonachtig geweest of lid van een Goudse sportclub;
  • de sport waarin de prestatie is behaald is een sport waarvan de overkoepelende bond lid is van NOC*NSF;
  • winnaar van een gouden medaille op een Nederlands Kampioenschap (NK), Europees Kampioenschap (EK) of Wereldkampioenschap (WK), of winnaar van een gouden, zilveren of bronzen medaille op Olympische Spelen of Paralympische Spelen;
  • een prestatie in de hoogste klasse seniorencategorie of de oudste juniorencategorie, daarbinnen indien van toepassing in de eigen leeftijds- of gewichtsklasse.

Deze criteria gelden ook voor sporters met een beperking. Sporters kunnen slechts één keer in hun carrière een sportpenning krijgen.

Bekijk het reglement op de website van de overheid.

Aanmelden 

Kent u zo’n fantastische sporter of sportploeg en voldoet deze aan alle criteria? Laat het ons dan weten. Nederlands, Europees, Wereld-, olympische en of paralympische kampioenen kunnen worden aangemeld via het aanmeldformulier Sportpenning.