Jeugdlintje - Goudse ster

De gemeente Gouda is trots op jonge inwoners die zich inzetten voor anderen of voor de stad. Zij zijn een voorbeeld en mogen best eens in de schijnwerpers staan. Daarom zijn de jeugdlintjes, Goudse Sterren genaamd, in het leven geroepen.

Kinderen tot en met 12 jaar en jongeren van 13 tot en met 23 jaar kunnen hiervoor voorgedragen worden. Daarvoor moeten zij in Gouda wonen en zich op een positieve manier inzetten voor anderen of voor de stad. Ook kunnen zij iets heel bijzonders hebben gedaan.

De Goudse Ster is een blijk van waardering voor de jonge Gouwenaars, maar ook een stimulans voor henzelf én anderen om met het goede werk door te gaan. De deskundige jury bestaat uit maximaal 5 personen die affiniteit met de doelgroep hebben.

2019

foto uitreiking jeugdlintje 2019
Foto: Astrid den Haan

Aan twee jongeren is op 15 november 2019 uit handen van wethouder Corine Dijkstra in het historische Oude Stadhuys een Jeugdlintje “de Goudse Ster” uitgereikt. De Goudse Ster ging naar Indigo Tjan en Peter Rietveld. Indigo Tjan ontving het lintje omdat hij vanuit Atletiek Vereniging Gouda de scholenwedstrijd 'Green Heart Track Event' heeft ontwikkeld. Hij heeft hiervoor draagvlak gezocht en veel tijd gestoken in de promotie, sponsoring en organisatie van het evenement. Ook is hij op verschillende manieren bij actief bij de AV Gouda. Peter Rietveld is als vrijwilliger betrokken bij Stichting Netwerk Samen voor Goud en heeft verschillende hulpvragen opgepakt. Op dit moment is hij bezig om een groep op te starten om jongeren enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk bij kwetsbare mensen, die een klein netwerk hebben.

Goudse Ster

Goudse SterSinds 2009 reikt de burgemeester jaarlijks maximaal tien Goudse Sterren uit. Dit gebeurt op of rondom 20 november, de dag van de Rechten van het Kind. Het jeugdlintje ook wel de Goudse Ster genoemd, is een trofee van perspex. Een van de zes sterren uit het wapen van Gouda “springt eruit” en staat symbool voor de jongere die door zijn of haar verdienste de trofee verdient. De Goudse Ster is ontworpen door de Goudse kunstenaar Willem Hesseling.