Verloren of gevonden voorwerp

Iets verloren of juist gevonden? Hier vindt u meer informatie over wat u dan kunt doen.

U heeft iets verloren of gevonden. De snelste en makkelijkste manier om hier melding van te maken is via de website Verloren of Gevonden. U kunt op deze website gemakkelijk uw gevonden voorwerp melden of in het overzicht bekijken of uw verloren voorwerp inmiddels gevonden is.

De gemeente heeft deze taak overgenomen van de politie. Het is niet meer mogelijk om bij de politie melding te doen van verloren of gevonden voorwerpen. De politie verwijst u door naar de gemeente.

Let op: Een gevonden reisdocument dient u altijd af te geven bij de gemeente. Fietsen en/of (huis)dieren kunnen niet bij de gemeente worden afgegeven.

U bent iets verloren

Wanneer u iets verloren bent, heeft u onderstaande mogelijkheden:

Zodra wij de melding geregistreerd hebben, ontvangt u een schriftelijk bevestiging van uw melding.

De gemeente ontvangt veel gevonden voorwerpen. Helaas is het niet mogelijk om voor alle gevonden voorwerpen te contoleren of deze geregistreerd staan als verloren. Wij adviseren u dan ook om zelf geregeld te kijken op de website Verloren of Gevonden of uw verloren voorwerp gevonden is. Is dit het geval, dan kunt u contact opnemen met de gemeente. Bevat een gevonden voorwerp contactgegevens, dan neemt de gemeente contact met u op. Voor het afhalen van uw verloren voorwerp kunt u een afspraak maken. U kunt uw bezit dan afhalen in het Huis van de Stad. Locatie: Burgemeester Jamesplein 1 in Gouda. Neemt u dan in ieder geval uw schriftelijke bevestiging van uw melding en uw identiteitsbewijs mee.

Identiteitskaart of paspoort verloren?
Zie 'paspoort' of 'identiteitskaart' voor de daarvoor geldende procedure.

U heeft iets gevonden

U heeft iets gevonden en u weet niet wie de eigenaar is. U kunt een melding doen via de website. Ook kunt u dit voorwerp, als het in Gouda is gevonden, afgeven aan de balie van het Huis van de Stad. U ontvangt een schriftelijke bevestiging van de melding.

Wat gebeurt er met het gevonden voorwerp?

De gemeente neemt de voorwerpen in bewaring:

  • Heeft het voorwerp een waarde onder € 450,- dan is de bewaartermijn 3 maanden
  • Heeft het voorwerp een waarde boven € 450,- dan is de bewaartermijn 12 maanden

De gemeente is beheerder van het voorwerp en zorgt ervoor dat het in dezelfde staat blijft.

  • Na de verstreken bewaartermijn voor een voorwerp met een waarde onder de € 450,- wordt de gemeente eigenaar.
  • Na de verstreken bewaartermijn voor een voorwerp met een waarde boven de € 450,- wordt na een jaar de vinder eigenaar. Hij/zij moet zich wel binnen een maand zelf melden om het voorwerp af te halen.

Wilt u het gevonden voorwerp zelf bewaren? Dat kan. Registreer het voorwerp wel via de website of aan de balie in het Huis van de Stad. Een jaar (na datum melding) wordt de vinder eigenaar als het voorwerp niet wordt opgehaald. Als u een voorwerp met een waarde onder de € 450 afgeeft aan de gemeente doet u afstand van rechten op het voorwerp.

Zijn er kosten aan verbonden wanneer u een melding doet van een gevonden of verloren voorwerp?
Nee, dit is gratis.

Wat kan er niet afgegeven worden bij de gemeente?
Dieren
Gezelschapsdieren kunnen niet worden afgegeven bij de gemeente. Gevonden dieren kunnen door de Dierenambulance worden opgehaald en naar het dierenasiel worden overgebracht. Heeft u een dier gevonden of is uw (huis)dier vermist? Dan kunt u terecht bij de Dierenambulance of het Dierentehuis Midden Holland.

Fietsen
Heeft u een achtergelaten fiets gevonden? Maak dan een 'melding openbaar gebied'.

Vermoedt u dat uw eigendom gestolen is?
Als u vermoedt dat uw eigendom gestolen is dan doet u aangifte bij de politie. Diefstal blijft immers een politiezaak. U kunt aangifte doen op het politiebureau of online.

Voor meer informatie neemt u contact op met de gemeente Gouda.