Digitaal Opkopers Loket

Als ondernemer wilt u erop kunnen vertrouwen dat de tweedehands spullen die u inkoopt, niet zijn gestolen. U bent dan namelijk strafbaar (heling). Daarom bent u onder andere verplicht een opkopersregister bij te houden met uw aan- en verkopen en u aan te melden bij de gemeente Gouda als handelaar. Er is nu een nieuwe manier waarop u zich bij de gemeente kunt aanmelden, namelijk via het Digitaal Opkopers Loket (DOL). Dit loket maakt melden gemakkelijk en is betrouwbaar en veilig.

Hoe werkt het?
Via het DOL kunt u zich eenvoudig aanmelden als handelaar. U maakt een account aan en vult uw gegevens in. Hiervan ontvangen de gemeente Gouda en politie een melding. De gemeente neemt, ter controle, per e-mail contact met u op. Het Digitaal Opkopers Loket voldoet aan de wetgeving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Uw gegevens worden door de gemeente bewaard en zijn alleen toegankelijk voor functionarissen van de gemeente en eventueel de politie.  

Aanmelden Digitaal Opkopers Loket
U kunt zich aanmelden als handelaar via het Digitaal Opkopers Loket door op onderstaande button te klikken en een account aan te maken. Vul daarna uw gegevens in. 

Aanmelden als handelaar 

Digitaal Opkopers Register
Naast aanmelding bij de gemeente Gouda bent u als handelaar ook verplicht uw in- en verkopen te registreren. Tot op heden werd gebruik gemaakt van een papieren register. Dit systeem nam veel tijd in beslag en leidde niet tot het beoogde doel: het tegen gaan van heling. 

Om dit te verbeteren, heeft de politie het Digitaal Opkopers Register (DOR) ontwikkeld. Dit digitale register gaat het papieren register vervangen. Het is een kosteloos en efficiënt programma, waarin u als opkoper alle ingekochte goederen kunt registreren. Door de koppeling met www.stopheling.nl kan het systeem uw goederen controleren op diefstal. Zo willen wij samen met u heling bestrijden.

Wanneer u zich op de site van de gemeente Gouda registreert als opkoper, kunt u direct aangeven dat u wilt starten met het gebruik van het DOR. Als u invult dat u gebruik wilt maken van het DOR ontvangt u een e-mail met een gebruikersnaam en inlogcode. Hiermee kunt u aan de slag met het DOR.

Controleer voor u iets tweedehands opkoopt via www.stopheling.nl of het aangeboden product bij de politie als gestolen geregistreerd staat.