Een evenement organiseren

Wilt u een evenement organiseren, dan heeft u daarvoor soms een vergunning nodig. Vaak is een melding echter genoeg.

Beschrijving

Kunt u alle onderstaande vragen met 'Nee' beantwoorden, dan is alleen een melding nodig via het 'Aanmeldformulier buurt- en straatfeest Gouda'.

  • Wordt er gebruik gemaakt van een tent bedoeld voor meer dan 50 personen?
  • Duurt het evenement langer dan tot 24.00 uur?
  • Moet er meer dan één straat worden afgezet?
  • Worden er andere objecten dan tafels, stoelen en een barbecue geplaatst?
  • Wordt er live-muziek gemaakt?
  • Komen er meer dan 100 personen?

Heeft u een vraag met ’Ja’ beantwoord, dan is een evenementenvergunning noodzakelijk.

Aanvraagtermijn

Aanvraag evenementen in coronatijd

De landelijke lijn: Per 11 mei geldt een versoepeling van de regels. Het kabinet heeft een stappenplan gemaakt tot 1 september voor versoepeling van de beperkende maatregelen. Deze wordt gevolgd indien het coronavirus onder controle blijft. Evenementen mochten al tot 1 september niet plaatsvinden. Daar is nog geen versoepeling in gekomen.

Ook sportcompetities en -evenementen mogen tot 1 september nog niet plaatsvinden. Daarna is het weer mogelijk om sportevenementen en -toernooien te organiseren. Onduidelijk is of dit nu met of zonder publiek is. Het kabinet stelt namelijk specifiek publiek voor betaald voetbal uit.

Het kabinet houdt voor de massale evenementen met een landelijke uitstraling, een slag om de arm en noemt hierin nog geen datum. Aangegeven wordt dat dit eigenlijk pas weer kan als er een vaccin is. En niemand weet hoe lang dat gaat duren. 

Wat betekent dit voor Goudse evenementen?
Het was al bekend dat evenementen tot 1 september niet mogen plaatsvinden. Dat betekent dus dat alle aanvragen omtrent het organiseren van evenementen of activiteiten die 'ongecontroleerd' publiek kunnen trekken tot 1 september worden afgewezen. 

Aanvragen voor na 1 september staan erg onder druk omdat we nog niet weten wat de mogelijkheden voor lokale evenementen worden en of het coronavirus conform aangegeven in het stappenplan onder controle blijft. Zodra hierover meer bekend is wordt dit bijgewerkt op deze pagina.

Het meldingsformulier moet uiterlijk 3 weken voor de datum van het te houden buurt- of straatfeest bij de gemeente binnen zijn. Het formulier kunt u hiernaast invullen of opsturen.

Wilt u in verband met het feest een straat afsluiten? Neemt u dan contact op met de afdeling 'beheer openbare ruimte' via bureaudagelijksbeheer@gouda.nl.

Afsluiten straat en wegslepen auto's

Is het voor uw evenement noodzakelijk dat straten worden afgesloten en autovrij zijn (dat betekent dus dat auto's zullen worden weggesleept) dan is hiervoor een verkeersbesluit nodig. In verband met de publicatieplicht hiervan, moet een verzoek hiervoor acht weken vóór aanvang van het evenement bij de afdeling Veiligheid en Wijken van de gemeente Gouda binnen zijn.

Plaatsen van een tent

Plaatst u een (party)tent waar meer dan 50 personen tegelijk in kunnen? Dan heeft u een vergunning nodig voor het brandveilig gebruik voor niet-bouwerken. Meer informatie vindt u hier.

Voor overige informatie: neem contact op met de gemeente Gouda.

Kosten

Kijk voor de kosten in de Legesverordening (Titel 3 - Hoofdstuk 2).