Wonen boven Winkels (binnenstad)

De afgelopen jaren zijn er in het kernwinkelgebied in de binnenstad van Gouda 145 woningen bijgekomen onder de regeling Wonen boven Winkels. Deze woningen zijn gerealiseerd op leegstaande verdiepingen boven winkelruimtes.

Positieve uitstraling

Meer leven in de stad komt de uitstraling van de binnenstad ten goede. Daarnaast betekent het meer sociale controle en daardoor meer veiligheid op straat. Ook voor de winkels en horeca in de stad is dit goed. Kortom een positieve impuls voor de hele binnenstad!

Subsidieregeling

Sinds 2005 wordt er in Gouda actief gewerkt aan het realiseren van woningen boven winkels met behulp van een subsidieregeling. Op dit moment is het budget uitgeput. Er wordt nu gewerkt aan nieuwe beleidsregels, waaronder ook de nieuwe regeling Wonen boven Winkels zal vallen. Naar verwachting zal deze begin 2020 van kracht zijn en dan kunnen er weer nieuwe aanvragen worden ingediend.

Bouwen in de binnenstad

Bouwen in de binnenstad is gecompliceerd. Je hebt te maken met het bestemmingsplan en regelgeving met betrekking tot brandveiligheid, instandhouding van monumenten etc. De gemeente ondersteunt de eigenaar of zijn architect graag in dit traject. Wij adviseren daarom om in een vroegtijdig stadium van het project met ons contact op te nemen. Wij kunnen u helpen bij het vergunningen- en subsidietraject voor Wonen boven Winkels. Ook kunnen wij u informeren over de mogelijkheden met betrekking tot andere subsidies zoals deze er zijn voor bijvoorbeeld het vervangen van een detonerende winkelpui of de restauratie van monumenten.

Advies nodig?

Voor meer informatie of advies kunt u contact opnemen met projectleider Pauline de Mare via pauline.de.mare@gouda.nl.