Laadpunten elektrische auto

In de gemeente Gouda zijn momenteel circa 60 openbare laadpunten gerealiseerd door inwoners/bedrijven en de gemeente. De komende jaren komen daar tientallen laadpunten bij.

De meest actuele stand van zaken van openbare laadpunten vindt u op: www.oplaadpalen.nl of www.oplaadpunten.nl. Bezoekers en de E-rijder, die niet op eigen terrein kan laden, kunnen hier terecht.

laadpaal

Plaatsen nieuwe laadpalen

De gemeente investeert de aankomende jaren in het uitbreiden van het aantal laadpalen in de openbare ruimte. Gouda heeft inmiddels een contract afgesloten met ENGIE voor het plaatsen van de E-laadpalen.

Laadpaal aanvragen?

Via de website www.laadjeauto.nl kunt u een openbare laadpaal aanvragen. Uw aanvraag wordt verder afgehandeld via ENGIE. Het selecteren van een geschikte locatie voor uw laadpaal en het aansluiten van de laadpaal kan enkele maanden in beslag nemen. De verwachting is dat tussen aanvraag en plaatsing ongeveer 3 maanden zal zitten (wij proberen deze periode zo kort mogelijk te houden). De eerste palen kunnen waarschijnlijk vanaf maart 2017 binnen Gouda geplaatst worden. U kunt de status van uw aanvraag online volgen via www.laadjeauto.nl.

Uitgangspunten en voorwaarden

Laadpaal garageAls E-rijder kunt u een laadpaal in de openbare ruimte aanvragen. Hiervoor hanteren we een aantal uitgangspunten en gelden voorwaarden:

 • u woont in de gemeente of werkt minimaal 18 uur per week in de gemeente (aantoonbaar);
 • een laadpaal in de openbare ruimte is altijd openbaar en dus niet persoons- of adresgebonden;
 • u beschikt over een Elektrische Voertuig. U moet dit aantonen door middel van een (voorlopige) koop- of leaseovereenkomst;
 • u beschikt niet zelf over een parkeerplek op eigen terrein. Onder eigen terrein vallen ook (VVE) parkeerplaatsen en/of de (verplichte) mogelijkheid tot het huren/kopen van een parkeerplaats, in combinatie met een appartement. Of parkeerplaatsen op het terrein van de werkgever, indien voor een werklocatie wordt aangevraagd;
 • u beschikt over een parkeervergunning indien het een vergunningsverplicht gebied is;
 • u dient een (voorkeurs-)tijdslot af te geven en een inschatting van de laadfrequentie per week;
 • een laadpaal wordt geplaatst wanneer er een voldoende afnamegarantie in een gebied is (per laadpaal meer dan 2000 kW/jaar);
 • de laadpaal staat binnen een straal van maximaal 250 m van uw huis of werkplek (mits er niet al een laadpaal staat of in aanvraag/behandeling is en mits er voldoende afnamegarantie is).

Omvangrijke aanbesteding

Gouda heeft ervoor gekozen om aan te sluiten bij een omvangrijke aanbesteding binnen de metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Hieraan doen maar liefst 17 gemeenten mee. We verwachten dat deze samenwerking zorgt voor:

 • een forse toename van het aantal laadplekken in de openbare ruimte van de deelnemende gemeenten. Dit tot wel 4000 extra laadpalen;
 • meer efficiëntie, omdat door één aanbesteding maar één marktpartij wordt gecontracteerd;
 • meer eenduidigheid in de tarieven en voor de gebruikers naar verwachting een lager laadtarief;
 • één eenduidige manier voor het aanvragen van een laadpaal in de openbare ruimte.