Bestrijding van de Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop: een snel groeiende plant die voor veel ellende kan zorgen. De plant is op verschillende plekken in de stad aangetroffen, zowel in openbaar gebied als in particuliere tuinen.

De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) wordt tot de meest invasieve exoten gerekend; een planten- of diersoort die van oorsprong niet in Nederland voorkomt maar hier toch terecht is gekomen. Is de plant eenmaal gevestigd, dan is hij zeer moeilijk weer weg te krijgen. Door de sterke groeikracht van de plant worden inheemse plantensoorten verdrongen. De sterke wortelstokken en stengels van de Japanse duizendknoop zijn in staat om schade te veroorzaken aan tuinen, funderingen, leidingen en wegen.

Plekken op de kaart

Gouda heeft de groeiplekken van de Japanse duizendknoop op de kaart gezet; er is aan een aannemer opdracht gegeven om deze plekken elke twee weken in het groeiseizoen af te maaien om de plant op deze manier uit te putten. Het gaat doorgaans om kleine groeiplaatsen. Er is ook een groeiplek op terrein van de provincie bekend, deze is gemeld bij de provincie.

Hoe herken je de Japanse duizendknoop?

• De Japanse duizendknoop komt in april uit de grond met kleine rode knoppen.

• De plant krijgt al snel veel kleine rode bladeren tot zo'n 10 tot 15 cm groot.

• Het blad wordt zo groot als een hand en heeft dan een frisgroene kleur, de plant groeit nu met enkele centimeters per dag.

In onderstaande foto's ziet u hoe de plant eruit ziet.

Japanse duizendknoop 2 Japanse duizendknoop 3

Wat moet u doen?

In eigen tuin

Ontdekt u de plant in uw eigen tuin? Er zijn een aantal dingen die u kunt doen:

1. Verwijder de plant in zijn geheel, inclusief de wortels. Zelfs uit het kleinste stukje Japanse duizendknoop kan weer een nieuwe plant groeien.
2. Blijf de grond waar de plant zich bevond om de paar weken maaien. Doe dit enkele maanden. Op den duur raakt de plant hiervan uitgeput en is de kans groot dat deze verdwijnt.
3. Het is belangrijk dat u het afval van de plant (inclusief de wortels) en het maaiafval weggooit bij het restafval. Gooi dit dus in de grijze container en niet in de groene! Dit in verband met het gevaar dat de plant verder groeit in het GFT-afval.

In openbaar gebied

Ontdekt u de plant in openbaar gebied? Maak dan een melding, vermeldt duidelijk dat het om de Japanse duizendknoop gaat en waar deze zich bevindt.

Als de gemelde groeiplaats op terrein van de gemeente ligt, wordt deze locatie toegevoegd op de kaart voor de aannemer en voegt de aannemer deze toe aan zijn maaironde. Ligt de locatie op terrein van een andere eigenaar of beheerder, dan wordt het voorkomen van de Japanse duizendknoop bij deze eigenaar doorgegeven.

Japanse duizendknoop 1