Gevonden of verloren voorwerp

Iets verloren of juist gevonden? Hier vindt u meer informatie over wat u dan kunt doen.

U heeft iets gevonden of verloren. U kunt dat gratis laten registreren bij de gemeente Gouda. Deze taak heeft de gemeente overgenomen van de politie. Het is dus niet meer mogelijk om daar melding te doen voor verloren/gevonden voorwerpen. De politie verwijst u door naar de gemeente.

Let op: Een gevonden reisdocument dient u altijd af te geven bij de gemeente.

  • U bent iets verloren

Dan heeft u onderstaande mogelijkheden:

Zodra wij de melding geregistreerd hebben ontvangt u een schriftelijk bevestiging van uw melding.

Het kan natuurlijk zijn dat uw verloren voorwerp gevonden is. Dan neemt de gemeente contact met u op. Voor het afhalen van uw verloren voorwerp kunt u een afspraak maken. U kunt uw bezit dan afhalen in het Huis van de Stad. Burgemeester Jamesplein 1 te Gouda.

Neemt u dan in ieder geval uw schriftelijke bevestiging van uw melding mee evenals een identiteitsbewijs (en als het om een fiets gaat, ook het sleuteltje).

Identiteitskaart of paspoort verloren?
Zie 'paspoort' of 'identiteitskaart' voor de daarvoor geldende procedure.

  • U heeft iets gevonden

U heeft iets gevonden en u weet niet wie de eigenaar is dan kunt u dit voorwerp, als het in Gouda is gevonden, afgeven aan de balie van het Huis van de Stad. U ontvangt een schriftelijke bevestiging van de melding. U kunt ook  een melding doen via internet.

Wat gebeurt er met het gevonden voorwerp?
 

De gemeente neemt de voorwerpen in bewaring.
Heeft het voorwerp een waarde onder € 450,-- dan is de bewaartermijn 3 maanden
Heeft het voorwerp een waarde boven € 450,-- dan is de bewaartermijn 12 maanden

De gemeente is de beheerder van het voorwerp en zorgt ervoor dat het in dezelfde staat blijft.
Na de verstreken bewaartermijn voor een voorwerp met een waarde onder de € 450,--wordt de gemeente eigenaar.
Na de verstreken bewaartermijn voor een voorwerp met een waarde boven de € 450,-- wordt na een jaar de vinder eigenaar. Hij/zij moet zich wel binnen een maand zelf melden om het voorwerp af te halen.

Wilt u het gevonden voorwerp zelf bewaren? Dat kan ook. Laat u het voorwerp dan wel registreren aan de balie of registreert u het zelf via internet (zie onderaan deze pagina onder "Meer info").
Een jaar (na datum melding) wordt de vinder eigenaar als het voorwerp niet wordt opgehaald.
Als u een voorwerp met een waarde onder de € 450 afgeeft aan de gemeente dan doet u afstand van rechten op het voorwerp.

Zijn er kosten aan verbonden wanneer u een melding doet van een gevonden of verloren voorwerp?
Nee, hier zijn geen kosten aan verbonden.

Wat kan er niet afgegeven worden bij de gemeente?

Dieren
Gezelschapsdieren kunnen niet worden afgegeven bij de gemeente. Gevonden dieren kunnen door de Dierenambulance worden opgehaald en naar het dierenasiel worden overgebracht. Heeft u een dier gevonden of is uw (huis) dier vermist? Dan kunt u terecht bij de Dierenambulance of het Dierentehuis Midden Holland.

Fietsen
Heeft u een fiets gevonden? Dan kunt u daarvan aangifte doen bij het meldpunt openbaar gebied via tel. 14 0182 of meldpuntopenbaargebied@gouda.nl

Vermoedt u dat uw eigendom gestolen is?

Als u vermoedt dat uw eigendom gestolen is dan doet u aangifte bij de politie. Diefstal blijft immers een politiezaak. U kunt aangifte doen op het politiebureau of online.
 

Voor meer informatie neem contact op met de gemeente Gouda.