Wonen boven Winkels (binnenstad)

Wonen in de binnenstad is populair, ook in Gouda. De vraag naar woonruimte in het centrum is de laatste jaren flink gestegen. Bent u eigenaar van een pand in de binnenstad en staat dit al lange tijd leeg? Dan kunt u subsidie krijgen voor het realiseren van woonruimte, of voor het zelfstandig ontsluiten van bestaande woonruimte die nu alleen via de winkel toegankelijk is.

Positieve uitstraling

Meer leven in de stad komt de uitstraling van de binnenstad ten goede. Daarnaast betekent het meer sociale controle en daardoor meer veiligheid op straat. Ook voor de winkels en horeca in de stad is dit goed. Kortom een positieve impuls voor de hele binnenstad!

Subsidieregeling

In de afgelopen jaren zijn er al 120 woningen op leegstaande verdiepingen in het winkelgebied gerealiseerd. Toch staan er nog steeds veel  verdiepingen leeg. Dat is jammer, want leegstand leidt tot achterstallig onderhoud en verval van prachtige en vaak monumentale panden. Om deze reden wil de gemeente Gouda de realisatie van woonruimte boven winkels graag stimuleren.

Aanvragen subsidie stedelijke vernieuwing

Bouwen in de binnenstad

Bouwen in de binnenstad is gecompliceerd. Je hebt te maken met het bestemmingsplan en regelgeving met betrekking tot brandveiligheid, instandhouding van monumenten etc. De gemeente ondersteunt de eigenaar of zijn architect graag in dit traject. Wij adviseren daarom om in een vroegtijdig stadium van het project met ons contact op te nemen. Wij kunnen u helpen bij het vergunningen- en subsidietraject voor Wonen boven Winkels. Ook kunnen wij u informeren over de mogelijkheden met betrekking tot andere subsidies zoals deze er zijn voor bijvoorbeeld het vervangen van een detonerende winkelpui of de restauratie van monumenten.

Advies nodig?

Voor meer informatie of advies kunt u contact opnemen met projectleider Pauline de Mare via pauline.de.mare@gouda.nl.